top of page

מתי צריך לצחצח שיניים לילדים?

יש לצחצח את שיני ילדינו בוקר וערב מבקיעת השן הראשונה! 

איזו משחת שיניים מתאימה לילדים?

מה שחשוב לנו במשחת השיניים, הוא שהיא תכיל פלואוריד בריכוז תואם גיל:

מבקיעת השן הראשונה ועד גיל 5 שנים (כולל) נשתמש במשחה המכילה 1000ppm פלואוריד.

עד גיל שנתיים - כמות המשחה שנמרח על המברשת תהיה כגודל "גרגר אורז" - מריחה דקה וקטנה.

מגיל שנתיים - נמרח כמות של "גרגר אפונה".

מגיל 6 שנים - נשתמש במשחת שיניים המכילה 1400-1500ppm פלואוריד - זהה לריכוז במשחות שיניים של מבוגרים.

צחצוח שיניים לילדים - שאלות ותשובות

תשובות לכל השאלות שעולות לנו, ההורים, לראש - בנוגע לשמירה על ניקיון השיניים של ילדיכם, בכל הגילים.

מאיזה גיל צריך לצחצח? איך לבחור משחת שיניים מתאימה לילדים? איך לצחצח שיניים לתינוקות? איך לצחצח שיניים לילדים שלא משתפים פעולה בצחצוח? צאיזה גיל נשתמש בחוט דנטלי ולמה צריך אותו? ועוד.

DALL·E 2024-12-08 10.30.50 - A playful and colorful painting of an electric toothbrush, to

עד איזה גיל צריך שההורים יצחצחו לילדים את השיניים? מאיזה גיל ילד יכול לצחצח שיניים לבד?

הצחצוח צריך להתבצע על-ידי מבוגר, עד גיל 8 שנים בערך, כתלות באיכות הצחצוח בגיל זה.

הקו המנחה הוא, שלילדים צעירים חסרה המיומנות המנואלית הנדרשת לצחצוח איכותי וקפדני של השיניים.

יש הסבורים שבמידה והילד/ה יכולים לשרוך שרוכים לבד, וכותבים בכתב יד קריא וברור - סביר שיש להם מספיק מיומנות גם כדי לצחצח לבד. אישית, אני מאמינה שעדיף להחליט על כך אחרי בדיקת שיניים, בה נבדוק את טיב הצחצוח.

איך מצחצחים שיניים לתינוק?

נשתמש במברשת תואמת גיל עם ראש קטן. כל עוד יש בפה רק שיניים חותכות (הקידמיות) - ניתן להשתמש באצבעון סיליקון. לאחר מכן מומלץ לעבור למברשת עם סיבים.

נרטיב את המברשת ונמרח מריחה קטנה ודקה בגודל גרגר אורז, של משחה המכילה 1000 ppm פלואוריד.

נמצא מה הדרך הכי נוחה לנו לצחצח:
1 - על שידת ההחתלה

2 - תנוחת ערסול בישיבה

3 - על נדנדת "טרמפולינה" 

או כל דרך אחרת שנוחה לנו, בה כל השיניים מקבלות הברשה מדוקדקת ❤

אין צורך לשטוף את הפה לאחר הצחצוח, ולכן אין חובה לבצע את הצחצוח ליד מקור מים.

איך גורמים לפעוטות לשתף פעולה בצחצוח?

אתם מכירים את הילד שלכם הכי טוב! הכנתי רשימה של רעיונות שיעודדו את הילדים לצחצח - לא הכל מתאים לכולם, אבל משהו בטוח יתאים גם לכם.

  • להוות דוגמא - יש פעוטות שירצו לחקות את ההורה או את האחים הגדולים, אם יראה כמה כיף להם לצחצח שיניים.

  • משחק - אפשר לצחצח שיניים לבובה, אפשר לספור את השיניים, אפשר לחפש שאריות של מזון ולנחש מה אכלו היום בצהרון, ועוד ועוד…

  • שירים - יש המון שירים שקשורים לצחצוח שיניים, בכל מני שפות שונות. יכול להיות שצחצוח תוך כדי שירת השיר יעזור לילד להתמודד ואולי אף ליהנות מהפעולה.

  • מסך - יש היום כמה אפליקציות שמעודדות צחצוח שיניים על ידי חשיפת תמונה ככל שמתקדמים בצחצוח, ועוד.

איזו מברשת מומלצת לצחצוח שיניים לילדים?

גם פה חשוב להזכיר, שהצחצוח יבוצע על-ידי מבוגר עד גיל 8 שנים פחות או יותר!

להלן רשימה של מברשות מומלצות על-פי גיל:

  • מבקיעת השן הראשונה עד גיל שנתיים: אצבעון (עד שבוקעות טוחנות), או מברשת ידנית רגילה לגיל 0-2 (אני ממליצה על מברשת עם ידית רחבה שקל יותר לתפוס והתינוק נהנה לשחק איתה גם כן).

  • מגיל 3 שנים - מברשת חשמלית לגיל 3+, או מברשת ידנית. אישית, אני מאד ממליצה על המברשת החשמלית. היא יעילה יותר, ומלהיבה יותר את הילדים - כך שיתוף הפעולה עולה והתוצאה טובה יותר.

  • גיל 6+ שנים - מברשת חשמלית "כמו של גדולים" אבל עם ראש תואם גיל, או מברשת רגילה תואמת גיל. גם כאן, אני אישית ממליצה על מברשת חשמלית כיוון שהיעילות שלה גבוהה יותר, כך שניתן להגיע לתוצאה מצוינת בפחות מאמץ.

מה עדיף? מברשת רגילה או מברשת חשמלית?

זו שאלה מצוינת, והתשובה - תלוי. במידה והצחצוח של הילדים מושלם והשיניים מבריקות - תמשיכו לעשות את מה שעובד, לא חשוב אם מדובר במברשת רגילה או חשמלית.

עם זאת, מחקרים מראים שאמנם עם מברשת רגילה ניתן להגיע לצחצוח מושלם ושיניים נקיות מאד - אך הדבר דורש יותר מיומנות ומאמץ מאשר במברשת חשמלית. לכן, כשאני רואה בבדיקה שהצחצוח של הילד/ה לא מושלם - אמליץ על מברשת חשמלית ואדריך לשימוש בה. גם מברשת חשמלית היא לא פתרון קסם - צריך לדעת איך להשתמש ואיך לכוון אותה בתוך הפה. אבל היא בדרך כלל מעלה מוטיבציה לצחצוח, והופכת אותו ליעיל ופשוט יותר.

חשוב להדגיש שמומלץ צחצוח בעזרת ההורים עד גיל 8, גם כשמצחצחים במברשת חשמלית!

מתי צריך להחליף מברשת?

הקונצנזוס בין אנשי המקצוע הוא שצריך להחליף מברשת כל 3-4 חודשים, כאשר רואים שהסיבים כבר בלויים והצחצוח הופך לפחות יעיל. הדבר נכון גם לגבי ראשים של מברשות חשמליות.

מתי במהלך היום צריך לצחצח שיניים? האם לפני או אחרי האוכל?

על מנת לשמור על בריאות השיניים, מומלץ לצחצח שיניים פעמיים ביום. מחקרים לגבי תזמון הצחצוח חלוקים, כיוון שקיימות עדויות לשחיקה של השיניים בעקבות צחצוח לאחר ארוחה של מאכלים חומציים. עם זאת, השחיקה היא מינימלית ומתרחשת רק במידה והצחצוח ממש סמוך לאכילת מאכל חומצי. לכן - ההמלצה היא לצחצח אחרי הארוחה, על מנת להסיר שאריות מזון מהשיניים ולהוריד את החשיפה של חלל הפה לסוכרים.

האם צריך להשתמש במי פה לילדים?

היעילות של שימוש במי פה לילדים בריאים שאינם נמצאים בסיכון גבוה לעששת - נמוכה. צחצוח יעיל על-ידי מבוגר עם משחה המכילה פלואוריד נמצא יעיל יותר לשמירה על בריאות השיניים. ולכן, באופן כללי - השימוש במי פה לילדים הוא מיותר. עם זאת - חשוב לשקול כל מקרה לגופו. לעתים רופאי השיניים לילדים ימליצו על מי פה עם פלואוריד לילדים מעל גיל 6 שנים, שנמצאים בסיכון גבוה לעששת או שסובלים מבעיה רפואית כזו או אחרת המשפיעה על השיניים.

מאיזה גיל צריך להשתמש בחוט דנטלי?

מטרת החוט הדנטלי (על כל צורותיו - חוט רגיל, "חוט עם ידית" - פלאקר, וכו), היא ניקיון בין השיניים. החוט עובר תחת נקודת המגע בין שתי שיניים סמוכות צמודות, ומנקה את שאריות המזון והרובד שמצטברות שם.

עד גיל 3-4 שנים, בדרך כלל המשנן של ילדנו יהיה מרווח - כלומר, יהיו רווחים בין השיניים ולכן מברשת שיניים רגילה מספיקה כדי לנקות בין שיניים סמוכות, ללא צורך בחוט.

מגיל 4 לערך, נקודות המגע ביו הטוחנות (השיניים הכי אחוריות בפה) מצטמצמות - ויש צורך להשתמש בחוט דנטלי. כמובן שבגילים הצעירים יותר ההורים יעזרו לילדים, וחשוב לוודא שאכן מגיעים עם החוט מעבר לנקודת המגע.

למה חשוב להשתמש בחוט דנטלי בגילים צעירים? פשוט מאד - הסטטיסטיקה מראה שלרוב העששת ("חורים") בשיני החלב תופיע דווקא באזורים האלה - בנקודות המגע בין השיניים. כדי להימנע מטיפולי שיניים בעקבות מוקדי עששת באזורים הללו - יש צורך בשימוש בחוט הדנטלי.

bottom of page